Η πλακέτα ενός υπολογιστή, εκτός από επεξεργαστή, RAM και ROM περιέχει ακόμα μια σειρά βοηθητικών κυκλωμάτων που συνδέουν όλα αυτά μεταξύ τους. Στους απλούς υπολογιστές θα το ακούσετε πολλές φορές να αναφέρεται με το όνομα "glue logic" και είναι στην πραγματικότητα σχετικά απλά κυκλώματα της σειράς ολοκληρωμένων 74HC/74LS που μπορεί να περιέχουν πύλες, αποκωδικοποιητές κλπ.
Ένα από τα βασικότερα αυτά κυκλώματα, είναι ο αποκωδικοποιητής διευθύνσεων. Το κύκλωμα αυτό ουσιαστικά παρακολουθεί ποια διεύθυνση μνήμης προσπαθεί να προσπελάσει ο επεξεργαστής και ενεργοποιεί πάνω στο δίαυλο το αντίστοιχο τσιπάκι μνήμης. Έτσι, στο Rainbow Project οι πρώτες 8192 διευθύνσεις (από 0 ως 8191) είναι ROM. Όταν ο επεξεργαστής διαβάζει αυτές τις διευθύνσεις, ο αποκωδικοποιητής μνήμης εξασφαλίζει ότι πάνω στο δίαυλο είναι ενεργοποιημένη η ROM. Για μεγαλύτερες διευθύνσεις ενεργοποιείται η RAM.
Το κύκλωμα που χρησιμοποιούμε για την αποκωδικοποίηση μνήμης είναι το 74HC138. Στη σημερινή συνάντηση είδαμε πως λειτουργεί και πως πρέπει να συνδεθεί στο Rainbow προκειμένου να γίνεται σωστά η αποκωδικοποίηση. Δοκιμάσαμε μάλιστα τη λειτουργία του πάνω στη breadboard!