Rainbow Project MkII - Συχνές Ερωτήσεις

Click here for a photo album of MkII

Click here for an English version of this page

Δείτε εδώ για τις συχνές ερωτήσεις του αρχικού Rainbow Project

Τι είναι το Rainbow Project MkII;

To Rainbow Project MkII (Mark II) είναι μια συνέχεια του Rainbow Project Mark I, το οποίο δημιουργήθηκε πέρισυ στα πλαίσια του SchoolSpace και παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μαθητικής Δημιουργίας, στην Άνοιξη της Κοραή καθώς και στο makerFaire Rome!

OK, και τι είναι το Rainbow Project Mk I;

To Rainbow Project MkI ή απλά Rainbow Project είναι η από το μηδέν δημιουργία και προγραμματισμός ενός υπολογιστή 8 bit, βασισμένου στον επεξεργαστή Ζ80. Δεν θα σας πούμε περισσότερα εδώ, καθώς μπορείτε να δείτε το FAQ αλλά και την πλήρη σελίδα με σχέδια, πειράματα, περιγραφές κ.α.

Γιατί φτιάχτηκε το ΜκΙΙ;

To Rainbow Project δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ένα μικρό έργο. Σίγουρα θα μπορούσαμε να το αφήσουμε ως έχει και να θεωρήσουμε ότι έχει επιτελέσει τον εκπαιδευτικό του σκοπό, όμως νομίζουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να προσθέσουμε. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι ουσιαστικά φτιάχτηκε έχοντας κατά νου κάποιους δημοφιλείς οικιακούς υπολογιστές των 80s, θα θέλαμε τουλάχιστον να προσεγγίσουμε τις δυνατότητες τους έστω και αν ο σκοπός μας δεν είναι ακριβώς ίδιος.

Σε τι διαφέρει το MkII από το MkI;

To MkII προσθέτει πάνω στα εξαρτήματα του MkI με σκοπό σιγά - σιγά το μηχάνημα μας να αρχίσει να παίρνει μια κανονική μορφή υπολογιστή. Για να θυμηθούμε, το MkI περιείχε μόνο τα παρακάτω εξαρτήματα:

  • Επεξεργαστή Ζ80
  • RAM
  • ROM
  • Αποκωδικοποιητής Μνήμης (Address Decoder)
  • Φωτεινές Ενδείξεις LED για όλους τους διαύλους
  • Οθόνη LCD 16X2 με δικό της επεξεργαστή MSP430

To MkII προσθέτει:

  • Bus για περιφερειακές συσκευές (κάρτες)
  • Αποκωδικοποιητή διευθύνσεων IO (IO Decoder)
  • Πληκτρολόγιο (ως περιφερειακή συσκευή)
  • Κάρτα γραφικών, βασισμένή σε Raspberry PI (ως περιφερειακή συσκευή)
  • Προγραμματιζόμενο ρολόι (50Ηz - 100 Khz, ως περιφερειακή συσκευή)
  • Κρυσταλλικό ρολόι 4MHz (ως περιφερειακή συσκευή)
  • Πρόβλεψη για επιπλέον κάρτες (joystick, ήχος κλπ)

Τι σήματα παρέχονται στο Rainbow (Expansion) Bus;

To Rainbow Expansion Bus παρέχει σήματα για την επιλογή της κατάλληλης συσκευής ΙΟ, το Ζ80 Data Bus για τη μεταφορά δεδομένων και επίσης το system clock και τροφοδοσίες 5V και 3.3V. Μπορεί να δεχθεί μέχρι και 8 διαφορετικές συσκευές (γίνεται αποκωδικοποίηση τρίων γραμμών του Ζ80 ΙΟ Address space):

Η αποκωδικοποίηση διευθύνσεων ΙΟ επιτυγχάνεται με το 74LS138:

Δείτε εδώ τις λεπτομέρειες των σημάτων και το Device Map.

Πως δουλεύει η κάρτα γραφικών με το Raspberry PI;

Το Raspberry PI δέχεται δεδομένα μέσα από το Bus του Ζ80 και εκτελεί ένα πρόγραμμα σε C/SDL το οποίο γράψαμε για να απεικονίζει στην οθόνη. Το πρόγραμμα αυτό θυμίζει σε απεικόνιση κάποιους γνωστούς οικιακούς υπολογιστές των 80s! H κάρτα γραφικών μας καταλαβαίνει high-level εντολές για την απεικόνιση κειμένου, τον καθαρισμό της οθόνης και τη μετακινηση του δρομέα σε συγκεκριμένο σημείο. Είναι επίσης επεκτάσιμη και σκοπεύουμε να τις δώσουμε δυνατότητες απεικόνισης πραγματικών γραφικών σύντομα!

Θα υπάρξει και MkIII;

Πρόθεση μας είναι να υπάρξει και MkIII και - γιατί όχι - και MkIV. Έχουμε ακόμα αρκετά σχέδια και ιδέες για να προχωρήσουμε, το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχουν τα κατάλληλα άτομα που θα αφιερώσουν τον χρόνο που απαιτείται από ένα τόσο σύνθετο project.